Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 3 oktober 2017

Plaatsing fontein Hofvijver Paleiskwartier

Het leek zo’n mooi idee: een fontein in de Hofvijver in het Paleiskwartier. Maar sinds de openingsdag in 2014 stond-ie nooit meer aan. D66 ‘s-Hertogenbosch wil dat daar verandering in komt.

In mei 2014 heeft er tijdens het feest voor het twintigjarige bestaan van de wijk tijdelijk een fontein in het Paleiskwartier gestaan. De fontein is alleen tijdens dit feest in gebruik geweest, na afloop is de installatie weggehaald. Deze zou vervangen worden door een andere fontein. Dat is echter nooit gebeurd. Het is voor de D66-fractie onduidelijk wat precies hiervan de reden is.

In september 2016 lezen we in het Brabants Dagblad dat er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van de explosieve groei van waterpest in de Hofvijver. Het waterpestprobleem speelt al enkele jaren. Er werd vermeld dat de grote fontein weer van stroom zou worden voorzien om de doorstroming in de vijver te verhogen. Dit zou een oplossing bieden voor het probleem. Wat dat D66 betreft zou een werkende fontein dan ook ten goede komen aan beleving rondom de waterkwaliteit. Raadslid René van den Kerkhof en commissielid Robbert van Schaik hebben daarom kritische vragen gesteld aan het college over de vertraging, de plaatsing van een werkende fontein en het waterpestprobleem.

Hierover zijn de afgelopen jaren ook veel vragen gesteld vanuit de wijkbewoners aan de gemeente. Dit leverde maar halve antwoorden op. Zo zou er een voeding moeten worden aangelegd, of zou een fontein de kans op legionella doen toenemen. D66 is van mening dat ruim drie jaar na de officiële opening de fontein toch weer werkend zou moeten zijn. Van Schaik: “Wij gaan vragen waarom de fontein er nog niet is, en we willen ook weten wat er aan gedaan gaat worden.”