Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 9 september 2018

Vermindering plastic afval bij evenementen

Steeds meer organisatoren zoeken naar mileuvriendelijke oplossingen voor de reductie van plastic afval bij evenementen. Zo ook in ‘s-Hertogenbosch, waar bijvoorbeeld bij theaterfestival Boulevard harde plastic bekers gebruikt worden, waar bezoekers statiegeld voor moeten betalen. Naar aanleiding van een bespreeknotitie is dit onderwerp besproken in de Bossche politiek. Moet het gebruik van harde plastic bekers verplicht gesteld worden?

D66 ‘s-Hertogenbosch vindt het goed dat de Bossche Groenen dit onderwerp aansnijd. Plastic wordt misschien wel het nieuwe asbest. Jarenlang hebben we plastic in van alles toegepast en de laatste tijd zien we steeds meer de nadelige gevolgen op straat, in natuurgebieden, in rivieren en oceanen.

Wegwerp plastic en de ‘weggooieconomie’ gaan in de ban, we willen gesloten kringlopen in onze duurzame toekomst en die toekomst kan wat D66 betreft morgen beginnen. De verantwoordelijkheid van het gebruik en het afval ligt bij ons allemaal. In de hele keten van producent tot gebruiker. En daar hoort de gemeente ook bij.

D66 ziet de oplossing echter niet in een gezamenlijk depot waarin de gemeente bekers aanschaft en daarmee ook de hele logistiek en de verantwoordelijkheid van hygiëne en de gezondheid van de drinkers naar zicht toe trekt. Ondernemers kunnen ook zonder de gemeente de handen in een slaan om tot geweldige duurzame oplossingen te komen. We zullen dit met veel interesse volgen.

In het zoeken naar oplossingen voor wegwerpbekers bij festivals denken we zeker aan het stellen van kaders en dus het stellen van duurzame verplichtingen aan de organisatoren van festivals. Statiegeld kan daarbij een oplossing zijn. Echter, D66 wil graag ook ruimte bieden voor mogelijk betere oplossingen waar we nu misschien niet aan denken en dus ook ruimte bieden voor de creatieve geest van de ondernemers“, aldus D66-raadslid Geert Verbruggen.