Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 12 september 2018

Aanpak afvaldumpingen in buitengebied

Uit een steekproef van de Brabantse Milieufederatie blijkt dat jaarlijks ongeveer 5000 dumpingen plaatsvinden in het Brabantse buitengebied. Veruit het meeste is huis- tuin en keukenafval. Voor D66 reden om het gemeentebestuur te vragen hoe de situatie in ‘s-Hertogenbosch is en welke (preventieve) maatregelen de gemeente gaat nemen om dumpingen in het buitengebied tegen te gaan.

Buiten de steekproef van de Milieufederatie is de omvang van het probleem onbekend. In tegenstelling tot drugsafval wordt het dumpen van afval nauwelijks bijgehouden door gemeenten. In afwachting van een structurele oplossing trekt de provincie 2,8 miljoen euro voor toezicht in het buitengebied. Ook start de provincie een campagne om de bewustwording over het dumpen van afval te vergroten. D66 roept de gemeente op om soortgelijke maatregelen te nemen en zich aan te sluiten bij een provinciale bewustwordingscampagne. Daarnaast wil D66 dat niet-noodzakelijke drempels om afval in te leveren bij de milieustraten door de gemeente worden weggenomen. D66 vraagt het gemeentebestuur tot slot of zij bereidt is om tot afspraken te komen met natuurbeheerorganisatie over het inleveren van gedumpt afval in natuurgebieden.

Iedere dumper is een stumper! Gedumpt afval brengt veel schade aan natuur en hoge kosten voor grondeigenaren en gemeente met zich mee. Met de komst van Nuland en Vinkel in 2015 bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch is het buitengebied in onze gemeente flink uitgebreid. Dit buitengebied willen we schoon en veilig houden en dat vraagt om preventieve en drempelverlagende maatregelen. Als ook toezicht vanuit provincie en gemeente” aldus fractievoorzitter René van den Kerkhof.

Zie hier de schriftelijke vragen.