Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 6 februari 2019

Verder uitbouwen succes JADS

In het verbouwde klooster De Mariënburg aan de Sint Janssingel in ’s-Hertogenbosch is sinds twee en een half jaar JADS gevestigd. JADS is een bijzonder samenwerkingsverband tussen de universiteit van Tilburg, de Technische Universiteit Eindhoven, gemeente ’s-Hertogenbosch en Provincie Noord Brabant. Hier volgen studenten universitair onderwijs op het gebied van data science.

Afgelopen maand bezochten raadsleden Inge Visschedijk, Annemarie Hoog Antink en Geert Verbruggen de JADS om bijgepraat te worden over de eerste resultaten van JADS in de Mariënburg. De doelstelling die bij de start van JADS zijn opgesteld zijn grotendeels behaald. Zowel in het aantrekken van ondernemers als de prognose wat betreft studentenaantallen. Vooral de pre-master is populair onder studenten van Avans Hogeschool.

Naast JADS is het verbouwde klooster gevuld met bedrijven, voornamelijk start-ups op het gebied van big data én met studentenwoningen. De Mariënburg en JADS vervullen hiermee ook een andere rol voor de stad. Regelmatig worden er in het klooster lezingen en informatiedagen georganiseerd die voor een breed publiek toegankelijk zijn. De drukbezochte ‘Bossche Dataweek’ is een mooi voorbeeld. De JADS geeft hiermee invulling aan het maatschappelijk debat over de invloed van data op ons dagelijks leven.

“De JADS heeft het in zich om verder te groeien en een blijvend succes te worden. ’s-Hertogenbosch kan hier als gemeente aan bijdragen en dat moeten we verder uitbouwen. Volgens D66 kan dit door meer aandacht te geven aan huisvesting voor studenten en door goede bereikbaarheid van de stad via weg of openbaar vervoer. Met als goed voorbeeld de ‘metro’-verbinding met de randstad, Schiphol en Brainport, zeer belangrijk voor ondernemers. Daarnaast is het belangrijk om meer aandacht te schenken aan een aantrekkelijk woon- en cultureel klimaat en dit ook te promoten via gerichte citymarketing” aldus raadslid René van den Kerkhof.