Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 22 februari 2019

Politieke klets met Daan Peters

Afgelopen donderdag 21 februari was de jaarlijkse Politieke Klets. In de Knillispoort namen raadsleden en wethouders elkaar op de hak.
Namens D66 maakte raadslid Daan Peters zijn debuut als ‘Barry de bode’. Onderstaand zijn klets.

Goeienavond allemaal!

Ik ben Barry, jullie nieuwe bode. Eigenlijk zou d’r hier iemand van D66 staan vanavond, maar die ziede toch nie echt veel zeggen schijnt ‘t. Nou kan ik net zo goed als die lui van d’n dimmekraoten 66 heul veul praten… en HEUL weinig zeggen, dus da komt goed!

Ik heb sinds kort ‘t mooiste baantje wat er is. M’n hele leven wilde ik al bode worden. Toch een bietje bijdragen aan de lokale polletiek van ons pronkjuweel.

Nou ben ik hier afgelopen maand een bietje wegwijs gemaakt door m’n collega’s, om de verhoudingen tussen de polletieke clubkes een bietje te leren begrijpen. En nee, met ‘verhouding’ bedoel ik niet die tussen Kagie en Hendrickx, da’s een huwelijk waarvan niemand precies weet hoe of dè ’t zit. Ik heb gehoord dat die onderhandelingen ’s avonds laat op ’t toilet van ‘t bestuurscentrum gehouwen werden, dan witte al genoeg.

’T Schijnt ongeveer zo te werken: om te beginnen komen d’r elke week de fractievoorzitters van de coalitie bij mekaar. Die vatten dan, mee de wethouwers, een brooike. En da doen ze allemaal op hun eigen manier.

Bijvoorbeeld meneer de Groot, van Rosmalens Belang. Die vraagt altijd: Waar heeft ’t College vandaag zin in? O, doe mijn da dan ook mar.

Of die van D66, van d’n Kerkhof. Da’s unne moeilijke! Die moet het allemaal biologisch, organisch, klimaatneutraal en ok nog uit de Rosmalense polder hebben.

Van Groenlinks komt d’r schijnbaar ook wel is iemand veur de lunch, maar ik heb geen idee wie of dè da dan is…

Van ’t CDA komt van der Sloot altijd heul vlug vanaf ’t Provinciehuis gereden, en die vraagt wel is of ze misschien de brooikes voor wethouwer van Olden mag maken. Da veinden we toch een bietje gek, dus da doen we dan toch maar liever zelf.

En van de VVD hedde natuurlijk Ralph. Die komt ok graag eten.

Nog zo’n opmerkelijk fenomeen is hoe of dat die wethouwers hun kamertje ingericht hebben.

Bij Hoskam bijvoorbeeld, die hêt zo’n heel klein ledikantje in zunne werkkamer staan. Ik denk omdat af en toe de social media weer verschoond moeten worden als da jong van hullie, Michael Hack, de boel weer is onder heeft gescheten.

En dan bij van Olden, ook al net zo’n vestingmuseum. Helemaal gebarricadeerd en al, lijkt wel alsof die iemand buiten probeert houwen?

En laatst was ik bij van der Geld, die stond een bietje bangig uit z’n raam naar de mert te kijken. Stonden d’r vier gele hesjes te schreeuwen naast unne guillotine: Nicole Vermolen, Nol Roos, Paul Kagie – en Jos van Son, maar die liep volgens mij met een prikstok zun uurtjes te maken.

Van Vermolen snap ik het wel hoor, had ze d’r eigen hartstikke mooi aangekleed en gemake-upt voor de onderhandelingen voor da Winterparadijs en dan kijkt die van der Geld nog nie eens! Hedde ook niks aan.

Die Nol Roos, hebben ze mijn verteld, die had ooit z’n eigen partij, volgens mijn de Boxtelse Volkspartij? Vond ik ook al een bietje raar. Maar da is nou dus Lokaal Gestemd geworden. Ik ken ze nie zo goed hoor, maar in de verleden tijd over oe eigen praten, da belooft nie veul goeds…

Maar nog efkes over de wethouders, want daar hebben ze me ok een hoop over verteld. Die van GroenLinks, Kahya, heeft ergens hier in de stad een ovonde neer laten leggen. Ik weet ook niet wa ge daarmee moet, mijn is verteld zodat z’n fractie nóg makkelijker kan draaien.

Dan hedde nog Roy, collega’s van mijn noemen ‘m ok wel RoboRoy. Die schijnt af en toe vast te lopen en dan heurde alleen nog maar ‘bouwenbouwenbouwenbouwen’. Klinkt net als die van Bassie en Adriaan, maar Roy doet praat nóg langzamer.

En d’r gebeuren nog zoveul bijzondere dingen hier in de geminteraad. Bij ’t CDA bijvoorbeeld, hoe die af en toe door mekaar lopen te schreeuwen. D’r is weinig christelijks aan hoor, twee priesters achter één altaar.

Of dan de Bossche Groenen. Ik luister heel graag naar de Jimi Hendrix Experience… De Judith Hendrix Experience, die makt ok graag een bak herrie.

En daar maakt Patty Huisman van DTV Boulevard dan weer graag een item van.

Tot slot heb ik nog een paar mededelingen van huishoudelijke aard meegekregen: Als we komend jaar het meubilair gaan vervangen moeten we opletten dat we Annemarie Hoog Antiek en Paul van der Krabben niet met het grofvuil mee geven.

Er is ook schimmel gevonden in een paar fractiekamers, of dat ik daar de Schimmel Partij op aan wil spreken. Ge wit wel, mee die rooie jasjes die ge nergens anders over heurt?

Alexander van Hattem mag z’n drie rood-wit-blauwe petten bij de gevonden voorwerpen op komen halen.

En alsjeblieft dames en heren, pak nou de lift buiten openingsuren. De trap gebruiken is levensgevaarlijk, vraag maar aan ons Jack.