Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 7 mei 2019

Beschikbaar stellen krediet nieuw bedrijfspand Weener XL

Update: op 7 mei heeft de Bossche gemeenteraad met grote meerderheid ingestemd met de herhuisvesting van Weener XL. 

De gemeenteraad beslist op 7 mei of het krediet verleend wordt om te starten met de bouw van het nieuwe pand voor Weener XL, het werkontwikkelbedrijf van de gemeente. De fractie van D66 ondersteunt dit krediet voor de nieuwbouw van harte.

Het huidige bedrijfspand van Weener XL is sterk verouderd. Het gebouw komt uit 1968 en voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Commissielid Veerle van Doorn: “We zijn blij dat we op dit punt gekomen zijn, want het heeft even geduurd. Al sinds 2002 staat de herhuisvesting op de agenda. Gelukkig heeft het geleid tot een slot waar iedereen trots op mag zijn. Voor de werknemers van Weener XL is het een mooie vooruitgang. Het bedrijf, waar we met recht trots op zijn, krijgt een beter zichtbare plek in de gemeente. We maken tegelijkertijd onze duurzame ambities waar én er komt grond vrij voor woningbouw.”

Jaarlijks ontvangt Weener XL 17.000 inwoners, om te werken, een uitkering aan te vragen of voor begeleiding naar een baan. Dat vraagt om een passende huisvesting. Het nieuwe pand van Weener XL komt op het voormalige Michelinterrein aan de Oude Vlijmenseweg in ’s-Hertogenbosch en gaat 42,3 miljoen euro kosten. De focus komt te liggen op een gastvrije omgeving en een duurzaam pand van ruim 13.000 m². Het definitieve ontwerp op het terrein van bijna 3,5 ha groot volgt begin volgend jaar. De start van de bouw is gepland voor april 2020 en de oplevering eind 2021.

“Als gemeente geven we het goede voorbeeld door een gebouw neer te zetten dat voldoet aan onze hoge duurzaamheidsambitie. Voor de nieuwbouw kiezen we voor hergebruik van materialen, zonnepanelen en wateropslag. Dit leidt tot een energieneutraal en gasloos pand. Iedere euro extra die we nu investeren in duurzame huisvesting voor Weener XL, betaalt zich in de toekomst terug. Weener XL is een vooruitstrevend, gastvrij en ambitieus werkontwikkelbedrijf. Gelukkig kunnen we nu eindelijk het startsein geven voor een passend bedrijfspand”, aldus Van Doorn.