Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 7 juni 2019

Een sterke lokale omroep

D66 is vóór een sterke lokale omroep. De afgelopen jaren heeft DTV Den Bosch zichzelf als zodanig bewezen en daarom diende D66 samen met andere partijen een motie in waarin het jaarlijkse budget wordt vastgesteld op 230.000 euro, een verhoging ten opzichte van het voorstel vanuit het college.

DTV is een waardevolle toevoeging voor onze stad. Door het produceren van een breed scala aan journalistieke producties over onze gemeente draagt de omroep bij aan sociale cohesie en inclusie voor alle bewoners van ’s-Hertogenbosch. Zo biedt de omroep voortdurend nieuws via social media, een vernieuwde app en haar eigen website, maar ook doorlopende uitzendingen op televisie en interviews. Daarbij biedt DTV nieuws op lokaal niveau, waardoor het naast bestaande landelijke en provinciale media een extra laag in de nieuwsvoorziening creëert.

DTV kreeg de afgelopen drie jaar 170.000 euro per jaar, wat na een herverdeling over twee jaar en drie maanden (DTV startte in oktober 2017, maar kreeg wel voor het volledige jaar subsidie) neerkwam op 230.000 euro per jaar. D66 is voor een voortzetting van dat laatste bedrag voor de komende periode.

Toch zien we ook ruimte voor verbetering. Dit voorjaar kwam uit een onderzoek dat de omroep een voorzichtig succes te noemen valt: gemiddeld gaven kijkers een 6,5 als rapportcijfer. Ook worden de programma’s die op de zender te zien zijn als verdiepend en verbindend ervaren. Wel dient volgens onze fractie nog meer ingezet te worden op het werven van reclame-inkomsten en vrijwilligers, zodat de organisatie ook op eigen kracht blijft groeien. Raadslid Daan Peters: “De stijgende lijn van DTV moeten we vast zien te houden en het moment om daaraan te werken is nu. Door net als haar zusterorganisaties in Oss en Bernheze te zoeken naar externe inkomsten kan de omroep een nóg bredere dekking realiseren van alles wat er in onze gemeente gebeurt.”