Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 14 juni 2019

Huis van Bosch

Het rijksmonument ‘De Kleine Winst’ aan de Markt wordt omgevormd tot ‘Huis van Bosch’. In het voormalige woonhuis van Jheronimus Bosch kan het publiek verder kennismaken met acht eeuwen Bossche bouwhistorie en de bekendste zoon van onze stad.

Het college stelt aan de gemeenteraad voor het pand volledig te restaureren, mede omdat uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat achter de negentiende-eeuwse gevel het middeleeuwse casco bijna volledig bewaard is gebleven. Wethouder Mike van der Geld: “Ik ben trots dat we tot een mooie en passende invulling komen voor het pand. We werken samen met partners in de stad.” Het Jheronimus Bosch Art Center gaat samen met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch het woonhuismuseum exploiteren.

Het ‘Huis van Bosch’ zal daarnaast het Jeroen Boschkwartier verder gaan versterken. Bezoekers kunnen van pand tot pand gaan. Vanaf de Markt tot aan de Zuid-Willemsvaart, aan beide kanten van de Hinthamerstraat. Het gaat dan om het Huis van Bosch, de Sint-Janskathedraal, de Bouwloods, het Zwanenbroedershuis, het Groot Tuighuis en het Jheronimus Bosch Art Center. Dit bezoek is verder te combineren met een Hemel- en Hellevaart- of Bosch-vaarroute op de Binnendieze. En met een bezoek aan Babel, Pand 18 en het Noordbrabants Museum.