Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 11 september 2019

Podium Azijnfabriek naar Triniteitstraat

Podium Azijnfabriek verhuist na 2020 naar de Triniteitstraat 19. In het nieuwe pand zat eerst de publieke huiskamer Bij Katrien, een aantal jaar daarvoor was Theater BIS er gevestigd. Voorafgaand aan de betrekking door de Azijnfabriek voert de gemeente een renovatie uit waarvoor een krediet van 910.000 euro beschikbaar gesteld wordt. Zo heeft ’s-Hertogenbosch er straks een splinternieuw cultureel podium bij. D66 ’s-Hertogenbosch kijkt uit naar een nieuwe Azijnfabriek.

Het cultuurpodium is nu nog gevestigd in het Groot Tuighuis aan de Bethaniestraat, samen met de gemeentelijke afdeling Erfgoed. De ruimtes die de Azijnfabriek daar gebruikt zijn nodig voor de samenvoeging van alle losse activiteiten en locaties van de afdeling Erfgoed. Zo wordt er onder andere een moderne publieksruimte gerealiseerd voor het stadsarchief, nu nog gevestigd aan de Bloemenkamp achter de Arena.

Raadslid Daan Peters: “We zien graag een stevige culturele invulling in het pand aan de Triniteitstraat. Dat gaat met dit voorstel zeker de juiste kant op. De gemeente investeert met deze renovatie tegelijkertijd in cultuur en verduurzaming én biedt kunstenaars en makers ruimte om te werken, exposeren en op te treden. Door de Azijnfabriek in de gelegenheid te stellen nóg meer bij te dragen aan het culturele klimaat krijgt de stad er een mooie locatie bij.”

De kosten van de renovatie, geraamd op 910.000 euro, omvatten onder andere vernieuwing van installaties, geluidsmaatregelen, verduurzaming en groot onderhoud. De Azijnfabriek huurt het pand van de gemeente. De jaarlijkse huur van het nieuwe pand gaat 71.000 euro bedragen. De Azijnfabriek verwacht, naast entreegeld voor concerten, inkomsten binnen te krijgen door donaties en onderverhuur van ruimtes aan culturele organisaties en kunstenaars.

Per 1 januari 2021 moet de renovatie en verhuizing afgerond zijn. Het huurcontract in het Groot Tuighuis loopt dan af.