Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 6 januari 2020

D66: verbod op gevaarlijk vuurwerk in ‘s-Hertogenbosch

D66 wil een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in ‘s-Hertogenbosch. Om de jaarwisseling weer een feest voor iedereen te maken wil de partij ook dat er vuurwerkvrije zones worden aangewezen. Dat gaf fractievoorzitter René van den Kerkhof zondag aan tijdens de nieuwjaarsreceptie van D66 ‘s-Hertogenbosch.

Ook in ‘s-Hertogenbosch vonden in de dagen voor oud en nieuw en tijdens de jaarwisseling weer meerdere incidenten plaats met vuurwerk. “Totaal niet acceptabel en stuk voor stuk situaties die vragen om verandering. Want ook tradities kunnen meegaan met de tijd, waardoor het weer gedeelde tradities kunnen worden, zoals tradities horen te zijn. Of het nu gaat om een kinderfeest of de jaarwisseling.”, aldus fractievoorzitter René van den Kerkhof.

Tijdens de jaarwisseling eindigen jaarlijks in Nederland bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode per jaar en worden zo’n 11.000 incidenten geregistreerd. In ‘s-Hertogenbosch is de vuurwerkschade in aanloop en tijdens de afgelopen jaarwisseling naar recordhoogte gestegen: de schade is al opgelopen tot 125.00 euro, terwijl dat nog niet alles is. Daarmee is de jaarwisseling het onveiligste feest van het jaar. Van den Kerkhof: “De extreem harde knallen en incidenten maken des te meer duidelijk dat de vrijheid om allerlei soorten vuurwerk af te steken, daar eindigt waar iemands anders vrijheid en veiligheid begint. Die veiligheid en vrijheid van de ander zijn in het geding. Vandaar dat wij voorstander zijn van het uitvoeren van de aanbevelingen van de politie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Wij pleiten daarom voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in ‘s-Hertogenbosch én voor het aanwijzen van vuurwerkvrije zones.”

Hier past ook realiteitszin. Enkel een verbod zal het probleem niet verhelpen. Handhaving is minstens zo belangrijk. En het breken van een cultuur waarin mensen zich zomaar boven de wet verheffen en anderen in gevaar brengen is niet makkelijk gedaan. Laten we daarom vooral ook goed kijken naar alternatieven, zoals een centrale licht- of vuurwerkshow. Van den Kerkhof: “Wij gaan hierover de komende tijd met andere partijen in gesprek en zullen met een voorstel komen. Onze inzet is een jaarwisseling die niet beangstigt, maar verbindt.”