Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 14 januari 2020

Schone Lucht Akkoord (SLA) ondertekend: samen werken aan een betere luchtkwaliteit

Wethouder Mike van der Geld heeft samen met 9 provincies, 35 andere gemeenten en de rijksoverheid het Schone Lucht Akkoord (SLA) ondertekend. We willen namelijk allemaal graag in een omgeving met schone lucht leven. Jaarlijks overlijden er  nog 11.000 mensen te vroeg door ongezonde lucht. Er is dus nog veel winst te boeken.

Met het Schone Lucht Akkoord (SLA) willen de partijen tot en met 2030 werken aan een betere luchtkwaliteit. Het doel is dat er in 2030 50% gezondheidswinst is door schonere lucht vergeleken met 2016. Het akkoord legt ook een relatie met het Klimaatakkoord, de stikstofaanpak en duurzame mobiliteit. Mike van der Geld: “We werken al iedere dag aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in ‘s-Hertogenbosch. Maar aangezien lucht zich niet aan grenzen houdt is samenwerking noodzakelijk. Het SLA stelt ons bovendien in staat extra stappen te nemen.”

Snuffelfietsen

Het SLA kent een breed palet aan maatregelen voor industrie, verkeer, landbouw en huishoudens. Een belangrijk deel van de winst in luchtkwaliteit komt door een schonere vorm van mobiliteit. Recent is een actieplan Duurzame Mobiliteit gepresenteerd. De komende jaren gaan we in ‘s-Hertogenbosch alle vormen van duurzaam vervoer stimuleren. We beginnen met de fiets en besteden daarna aandacht aan elektrisch rijden en deelmobiliteit. Deze week voegen we daar de inzet van snuffelfietsen aan toe. Het gaat om apparaatjes op de fiets die de luchtkwaliteit meten. Met het apparaat kan de fiets de luchtkwaliteit op verschillende plaatsen in beeld brengen. Mede op basis van deze data kunnen we keuzes maken welke maatregelen nodig zijn voor schone lucht. We gaan #samen voor een gezonde en groene omgeving!