Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 5 februari 2020

Politieke klets: Daan als Gouden Draak

In een volle Knillispoort vond gisteren de Politieke Klets plaats, een carnavaleske avond waarop Bossche politici elkaar op de hak nemen. Namens D66 sloot Daan Peters de avond af als Gouden Draak. Zijn klets lees je hieronder.

Ja, dames en heren, ik ben al in de feeststemming hoor! Heb mijn danspasjes geoefend. Vooral het draaien, hét D66-dansje, gaat me wel goed af. Over een draak van een opkomst gesproken … Net zo soepel als Theresa May.

Ik ga d’r even tussenuit voor een hoognodige restauratie. Als draak moette altijd boos kijken en vuurspugen, da’s niet goed voor het gestel. Vraag dat maar aan die groene draak.

Dus ik vlieg naar het zuiden, lekker wèrm. En het mag ook wel, na ruim 100 jaar op munne sokkel te zitten. Een draak met een burn-out hedde ook niks aan.

En met míj weg is het misschien wel tijd voor iets nieuws, een bietje diversiteit. Een draak queen bijvoorbeeld. Een draak die past bij dit kleurrijke dorp. Past goed bij Oeteldonk: ziet er prachtig uit, een bietje dramatisch af en toe, en als je op onderzoek uit gaat weet je nooit wat je tegenkomt.

En er zijn nog wel wat meer draken de revue gepasseerd dit jaar.

Ik hoorde iets over een Rooie Draak in Wales. Of juist niet, want de Rooien wilden niet met de bus mee.

En de Chinese draak, die willen we hier niet meer hebben. We hebben het over het vuurwerk, hè. Al die losse flodders, het is net Lokaal Gestemd. Nee, Chinezen zijn welkom, ook met mondkapje. Er gaat al genoeg viral hier in Oeteldonk, daar zorgt de pers wel voor.

Hebben we ook FC Den Bosch nog, wat ’n draak van een club. Komt alleen in het nieuws als er een mysterieuze vent uit een ver land komt. Eerst een met een zak geld uit Oost-Europa, toen met een zak ellende waar we ieder jaar op terugkomen. En – net als FC Den Bosch – hebben ze er maar weinig van waargemaakt.

Dan nog een paar draken van dossiers:

Het Annapark bijvoorbeeld. Er wordt in Nederland steeds minder post verstuurd, behalve hier, door het College, met al die brieven van wethouder Geers.

Roboroy is trouwens nog steeds niet gerepareerd, hij blijft maar ‘bouwen, bouwen, bouwen’ zeggen en ondertussen is er weer een jaar voorbij. Ja, hij houdt wel van een bietje herhaling.

We krijgen ook nog een Zuid-Willemspark straks. Of, ooit. Nooit meer de brug open. Bietje wandelen, watersport. Misschien kan Ufuk het beste van twee werelden combineren: ik zie kansen voor watertaxi KâHya!

Ook hebben we nog Heesch-West en de windmolens. Alleen Alexander van Hattem was in de polder gaan kijken. Hij is bang voor klimaatminaretten, zegt-ie. Oeteldonkers zijn er niet bang voor, een bietje geminaretteketetteketet. Maar, of ze er nou wel of niet komen, één ding is zeker voor de PVV: wethouder Van der Geld maakt niet gelukkig. Maar ja, hij dramt toch door tot ze er staan. Zijn naam is eigenlijk ook een afkorting, in het echt heet hij Mike van der Geldingsdrang.

En natuurlijk het theater, dat moest en zou op de Parade blijven. Kan wethouder Van Olden lekker besparen op de seniorentaxi. Tegen de tijd dat er eindelijk een nieuw theater staat is Mikhael Hack waarschijnlijk ook al een boomer.

Vorig jaar, heb ik geheurd, stond hier een menneke van D66 met lang haar en te moeilijke grappen. Veel meer had meneer de Peer niet over hem te zeggen. Nou schijnt ie ook voor de DELA in Nieuwkuijk te werken. Wel tactisch hoor, politiek gezien. Er is daar regelmatig een ledenvergadering van 50Plus, Lokaal Gestemd en Bosch Belang.

Als ik Annemarie was, zou ik na de fractievergadering maar geen lift van ‘m aannemen.

Nou zie ik ook vanaf munne sokkel een regenboogzebrapad, verderop nog fietsvakken op de stoep, een Huis van Bosch dat een bietje afbladdert en een theater dat nog niet helemaal lekker uit de verf komt. Witte gij de Sint Jan? Dan hedde veul verf nodig. Nou, hier in Oeteldonk kunde blijven schilderen.

Over vernieuwing gesproken: D66 wil een ja-ja-sticker invoeren. Ja, ja, hoor ik jullie denken, als ze d’r eigen flyers dan ook maar bij zich houden. Voortaan komt D66 niet meer met reclame, maar met vooraf ingevulde euthanasieverklaringen. Daar helpt geen brievenbussticker tegen.

Jack Mikkers heeft nog steeds dezelfde bril als bij zijn aantreden, die mag ook wel een keer vernieuwd worden. Hij kan niet meer naar de Pearle natuurlijk. Als ze dáár verderop in de straat maar van geleerd hebben, voordat Babel ‘de toren van …’ wordt.

Dan komt er eindelijk de vernieuwing van de raadszaal aan. Daar mogen ze rekening houden met de leeftijd en gesteldheid van sommige aanwezigen. Hang bijvoorbeeld maar een AED bij de collegetafel, wethouder Hoskam lijkt af en toe weg te vallen. En als ze met de uitzending van de vergaderingen beginnen: ondertiteling mag ook toegevoegd worden. Dan worden hopelijk Sjef en Adriana óók een keer verstaanbaar.

Die fontein van mij, die gaat niet voor niks in de steigers. Want er wordt wat afgelekt hier in Oeteldonk. Met de carnaval nog een militair die de kraan niet dicht wist te houden.

Vervolgens bleef het rond loodgietersduo van Creij-Van Son ook maar druppelen. Zelfs bij het Eurovisie Songfestival bleef het niet droog.

Ook met oud en nieuw weer een lek bij het stadhuis. Jos van Son zoekt een nieuwe bestuursfunctie hoorde ik. Misschien dat ze bij WikiLeaks nog een plekje hebben. Maar voor Jos weer gaat besturen wel eerst even laten blazen.

De laatste tijd hoor ik vanuit de Brugstraat een hoop herrie komen in het weekend. Ook een goeie reden om d’r ekkes tussenuit te gaan. Maar echt, ik tril bekant van munne sokkel! Op de Tramkade zou het allemaal te doen moeten zijn. Het letste stukje binnenstad zonder bewoning, maar verruiming van de openingstijden? Ho maar. Terwijl betrokken VVD-raadsleden én lokale ondernemers in het gebied hartstochtelijk pleiten voor meer levendigheid en coulance. Dat is echt Rot, man …

En met al die vernieuwing vindt de PVV dat er meer cameratoezicht moet komen. Het liefst in alle openbare ruimtes ook. Ze zijn als voorbeeld zelf maar vast begonnen met een camera op de publieke tribune in de raadszaal, om op verdachte personen te letten.

Als jullie denken ‘het duurt wel lang’, wees blij dat Steven Hommersom hier niet staat.

Ik zie ook steeds vaker rooie jasjes op een bakfiets voorbijkomen op het Stationsplein. Het schijnt dat de PvdA weer groeit sinds ze een nieuwe campagneleider hebben. Pieter Paul is nu communicatieadviseur van BrabantStad … dus hij had genoeg tijd om een bijdrage voor de Klets te schrijven.

En over schrijven gesproken, de media hier in is eigenlijk goed samen te vatten in de belichaming van één journalist. Deze journalist schrijft namelijk fantastisch, objectief en al-tijd foutloos. Waar de andere media nog wel een keer een steek laten vallen is deze meester met de pen altijd kritisch, diepgaand en enorm betrokken. Ik bedoel natuurlijk Paul Kriele van Bastion Oranje.

Goed, dames en heren, ik laat de boel voor wat het is. Jullie zien me volgend jaar wel weer helemaal zen op mijn sokkel verschijnen. Ik hoop dat ze op m’n vakantieadres een zwembad hebben, want met het Sportiom dicht kan ik ook nergens meer naartoe. Ons watervrij moeras is wel érg watervrij, ineens. Had Bosch Belang dan toch gelijk?