Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 26 februari 2020

Uitrol 5G-netwerk in ‘s-Hertogenbosch

Er is geen overtuigend bewijs dat het schadelijk is voor de gezondheid, maar het omgekeerde is ook niet bewezen. Toch begint Nederland in 2020 met de uitrol ervan: 5G. Het wetsvoorstel implementatie Telecomcode kent een verplichting voor gemeenten om mee te werken aan de uitrol van het 5G-netwerk. D66 vindt het belangrijk om een vinger aan de pols te houden.

5G is de opvolger van 4G, de technologie die op dit moment wordt gebruikt voor mobiel internet. Nieuwe technologie in telecommasten moet razendsnel verbinding gaan maken met apparaten die 5G ondersteunen. In het wetsvoorstel implementatie Telecomcode is onder meer opgenomen dat gemeenten moeten gedogen dat er small cells (kleine antennes) worden vastgemaakt aan gemeentelijke gebouwen en publieke infrastructuur. Deze antennes zijn nodig om een dekkend netwerk te realiseren.

Commissielid Sociaal Veerle van Doorn: “Veel inwoners van onze gemeente zijn bezorgd over de gezondheidsrisico’s met betrekking tot de uitrol van 5G. Dat is niet gek. Er is op dit moment nog geen onweerlegbaar bewijs over de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Daarnaast is het een hot item in de media, waar veel ruimte is voor fake news. De uitrol van het netwerk is verplicht, daar kunnen we weinig aan doen. Wel hebben we afgesproken dat het collega ons informeert over de ontwikkelingen en volgen we de informatie van partijen als het RIVM en het Antennebureau op de voet.”