Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 16 juli 2021

Drukte op de Bossche binnenwateren in goede banen leiden

De Bossche binnenwateren in onze brede binnenstad zijn populairder dan ooit. Op zonnige dagen en mooie zomeravonden zien we veel mensen varen, roeien, kanoën en suppen. De toenemende drukte vraagt wat D66 betreft om een actief beleid vanuit de gemeente om het vaarverkeer in goede banen te leiden. We hebben hierover schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur gesteld.

Op de Aa, Dommel, Singel, Zuid-Willemsvaart, Dieze en Ertveldplas kruisen gemotoriseerd en ongemotoriseerd vaarverkeer elkaar met verschillende snelheden en geluidsvolumes. Sommige vaartuigen varen dicht langs oevers en elkaar of veroorzaken door snelheid flinke golfslagen tegen de begroeide oevers waar watervogels nestelen. Met de komst van Sluis 0 worden de wegen voor plezier- en watertaxivaart in onze brede binnenstad nog meer geopend. Het leven op het water wordt daardoor bruisender. D66 juicht deze levendigheid op en rond deze wateren zeker toe, maar heeft ook zorgen. Gebruikers zitten letterlijk en figuurlijk steeds vaker in elkaars vaarwater.

Raadslid Inge Visschedijk: “De toenemende drukte vraagt om een actief beleid vanuit de gemeente om het vaarverkeer in goede banen te leiden. De huidige vaarvisie uit 2013 heeft vooral een economische insteek. Die uitgangspunten uit die visie zijn inmiddels gerealiseerd en een succes gebleken. Om te voorkomen dat het we ten onder gaan aan het succes en om schade aan flora en fauna te voorkomen, is het tijd voor nieuw beleid.”

D66 heeft het college dan ook gevraagd om inzicht in de (ongewenste) effecten, om inzicht in de ‘gedragsregels’ op het water en om een actualisatie van de vaarvisie en het vaarbeleid. De schriftelijke vragen zijn hier te raadplegen.